Част от България е в космоса

България в космоса - звучи някак налудничаво, нали? Но е реалност, и то благодарение на огромните усилия на екипа на България Сат ЕАД. В своята сравнително кратка, но интензивно експанзивна история на развитие компанията залага на иновациите и натрупаните знания, като основен показател за успех на бизнеса си.

За да можем коректно да обясним какво имаме предвид, трябва първо да изясним какво е геостационарната орбита и защо тя е важна за нас.

Геостационарна орбита е кръгова орбита точно над земния екватор на около 40 000км. разстояние. Спътник, който е позициониран на геостационарна орбита се движи със същата ъглова скорост, като тази на Земята. Концепцията за геостационарна орбита е популяризирана от Артър Кларк през 40-те години на миналия век, а първият спътник, поставен в този вид орбита, е изстрелян през 1963 година.

Всички спътници в геостационарна орбита трябва да заемат точно определена позиция в геостационарната орбита. Има конкретно изискване за разстоянието между тези спътници, за да се избегнат вредни радиочестотни смущения по време на операции. Това означава, че има ограничен брой орбитални слотове, което от своя страна значи, че в геостационарната орбита може да работят само ограничен брой спътници.

България Сат 1 е първият Български геостационарен телекомуникационен сателит, който беше изстрелян на 23.06.2017 с ракета-носител Фалкон-9 на фирмата SpaceX от историческата площадка 39А на Кейп Канаверъл. След успешното достигане на българската орбитална позиция 1.9°E, всички системи на сателита заработиха успешно. Благодарение на специалните усилия на компанията SpaceX при изстрелването, България Сат 1 беше доставена в супер-синхронна орбита, откъдето с по-малко гориво достигна крайната си цел, а именно българската позиция. И така вместо 15 години, сателитът сега има над 20 години възможност да работи в орбита. Високо квалифицираният и изцяло отдаден екип от специалисти на България Сат, осигурява от първия момент на изстрелването безупречна навигация и поддръжка на всички системи на борда на България Сат 1.

Самото усвояване на българската орбитална позиция 1.9°E, е от съществено значение не само за проекта като такъв, но най-вече за дългосрочната защита на българския интерес в космоса, тъй като при неусвояване на позициите в определения срок, те се губят.

И оттук идва гордостта, че България е една от страните, които не само е изградила, но е и изстреляла успешно свой спътник, като същевременно е извоювала своята геостационарна позиция в орбитата.

България Сат 1 е специално разработен и създаден за осигуряване на качествено предаване на телевизия и радио с висока и ултра висока резолюция директно до дома на клиента. Освен този вид услуги, сателитът позволява също и пренос на данни, корпорартивна свързаност, специални комуникационни решения, както и комуникации за осигуряване на свързаност при бедствия и аварии.

Част от България е успешно позиционирана в Космоса!

www.bulgariasat.com